Onze brouwerij


Mens en bier

Bij De Prael overbruggen we graag de grens tussen mens en bier. Vanuit die filosofie is het dan ook niet vreemd dat je zelfs van buitenaf onze brouwketels kunt zien staan. Meteen rechts van de hoofdingang staan een vijftal mooie ketels met een gecombineerde brouwcapaciteit van zo’n kwart miljoen glazen bier per jaar. 

Deze ketels zijn verantwoordelijk voor de Wortproductie, oftewel, het maken van de vloeistof die we uiteindelijk laten vergisten om er bier van te maken. Het zijn een buffertank van 3000 liter koud drinkwater, een buffertank van 3000 liter warm drinkwater en natuurlijk het ‘Brouwhuis’; de Maischketel, Filterkuip, en Whirlpool. Elke ketel heeft een capaciteit van zo’n 1300 liter. 

Achter de glazen wand

Wanneer je binnen in het café bent en voorbij de bar loopt, zie je rechts, op het podium, een mooie glazen wand met daarachter acht van onze tien vergistingstanks. 
In deze tanks wordt het bier vergist, gepurgeerd, gelagerd, gedryhopped en gerijpt tot een uiteindelijk klaar product. 
Waar we ongeveer een dag doen over de wortproductie, zit het bier hier zo’n vier tot zes weken in. We nemen elke dag monsters om de voortgang te testen en als het bier klaar is wordt er overgegaan op het afvullen. 

Onze vier taptanks

Onze bieren worden voornamelijk afgevuld op fust, maar we vullen ook af op fles. Daarnaast zijn er voor onze meest verkochte bieren ook nog vier taptanks. Deze horizontaal geplaatste tanks zijn zichtbaar achter de bar, en bevatten elk zo’n 500L bier. 

Voornamelijk ons huisbier, de Haegsche Prael, maar ook de Weizen, IPA en Bitterblond worden vanuit deze tanks rechtstreeks bij de bar getapt.

Proef het zelf!

We kunnen wel over onze brouwerij blijven schrijven, maar uiteindelijk moeten jullie ons bier proeven. 

Kom daarom langs ons proeflokaal en probeer onze bieren zelf!